106 år med pensjonathistorie

Du synes kanskje det virker søkt å velge engelsk her inne i fjell-Norge, men det har vært helt bevisst.

Det var nemlig engelskmennene som på 1700-tallet lærte nordmenn å gå i fjellet for opplevelsens skyld, ikke bare til sauesanking, jakt og fiske. Det var også våre naboer i vest som lærte oss fluefiske, The Noble Art of Fishing, og jakt med stående fuglehund.

LARS HYRUM ER GRUNNLEGGER AV GEILO MOUNTAIN LODGE, SLIK DET SER UT IDAG


VÅR HISTORIEBolighus blir pensjonat

Geilo Mountain Lodge har en 106 år lang historie. Det var Anne Rønsgård som bygget «Fjordblink», den toetasjers tømmerboligen i begynnelsen av 1917. Rønsgård, som ikke hadde noen arvinger, gav eiendommen til Olav og Sigrid Uthus i 1934. Det var da Geilo Høyfjellspensjonat så dagens lys. De bygget om den private boligen til et pensjonat med 14 gjestesenger, og det var Sigrid som med sine gode kokkekunnskaper stod for maten. Da Sigrid Uthus døde gav Olav pensjonatet i gave til Ringerike sykehus, som brukte dettes om feriested for sine ansatte. I 1977 kjøpte Egil og Elsa Walhovd, eierne av Bardøla Høyfjellshotell, pensjonatet og driftet dette videre.


Den store forandringen


Den virkelig store forandringen kommer da Lars Hyrum kjøpte pensjonatet i 2000. Eiendommen var på dette tidspunktet svært nedslitt og Hyrum satt sammen med interiørdesigner Christina Schaanning i gang med et omfattende rehabiliteringsarbeid. De bestemte seg for å lage et overnattingssted i engelsk stil. Målet var å skape en atmosfære av 1920-talets England, med handplukka møbel, dører, peisar, servise og tekstilar. Christina og Lars reiste rundt i England, Sverige og Norge for å finne de rette gjenstandene.

- Du synes kanskje det virker søkt å velge engelsk her inne i fjell-Norge, men det har vært helt bevisst. Det var nemlig engelskmennene som på 1700-tallet lærte nordmenn å gå i fjellet for opplevelsens skyld, ikke bare til sauesanking, jakt og fiske. Det var også våre naboer i vest som lærte oss fluefiske, The Noble Art of Fishing, og jakt med stående fuglehund.

Pensjonatet minner ikke mye om hva man tradisjonelt forbinder med ordet, med spartanske rom med vaskevannsfat og wc på gangen, eller sjarmløs spisesal med ditto mat. Nei, på Geilo Høyfjellspensjonat er alt gjennomført, med høy kvalitet ned til dorullholderen.


6. generasjon tar over

I 2018 bestemte Lars Hyrum seg for at det nå var på tide å overlate pensjonatet videre. Fra tidlig 2019 er det Jan Soløy, med datteren Julie og irsk setteren Dennis som har tatt på seg det ansvarsfulle oppdraget med å videreføre 90 års pensjonathistorie, som for alvor ble innledet av ekteparet Uthus på 30-tallet. Særlig givende synes Soløy det er å ta med seg stafettpinnen og videreføre det mesterverket Lars Hyrum og Christina Schaanning har bygget opp fra ingenting. 

Helt innledningsvis, da jeg vurderte å kjøpe pensjonatet, sa jeg til mine foreldre at det hviler et enormt og urokkelig ansvar på skuldrene til den personen som tar over eiendommen.

Huset er en arkitektonisk perle og et interiørmessig smykke! Gjestene har fått levert unik personlig service og mat av ypperste klasse. Det er akkurat det vi også skal gjøre i fortsettelsen.

JAN SOLØY   |  VERTSKAP

          Velkommen       Sov godt       Spis godt               Opplev Geilo        Til toppen       Ta kontakt